Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Tribina: Glavni urednici

Sinoć je u velikoj dvorani Novinarskog doma održana 3. Novinarska srijeda na temu glavnih urednika. HND kao organizator događaja u najavi je istaknuo da je ova tema odabrana kako bi se probalo odgovoriti na pitanja: tko su u Hrvatskoj glavni urednici medija, kako se oni biraju, koliko na njihov izbor utjecaja imaju sami novinari, jesu li oni prvi ljudi redakcija ili poslušnici uprava…. Glavni govornici tribine bili su glavna urednica T-portala, Alemka Lisinski, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, Slavica Lukić, bivši glavni urednik Vjesnika Krešimir Fijačko, bivši glavni urednik Vjesnika i Slobodne Dalmacije, Božidar Novak, bivši glavni urednik Večernjeg lista, Branko Tuđen, glavni urednik 24sata, Renato Ivanuš, glavni urednik lista 21.stoljeće, Borna Keserović, te profesorica na Fakultetu političkih znanosti, Gordana Vilović. Moderator tribine bio je novinar Večernjeg lista, Dražen Ćurić.

Sudionici tribine

Glavni urednici vodećih medija odbili doći

Moderator  je tribinu započeo s informacijom da je većina trenutno glavnih urednika u vodećim hrvatskim medijima je imala izgovor zbog čega se nisu pojavili na tribini. Tako su uz opravdanja među ostalima pozive odbili i glavni urednici Večernjeg, Jutarnjeg i Novog lista, RTL-a, te Nove TV. Sami sudionici tribine većinom su istaknuli kako su vjerojatno glavni razlozi odbijenice nelagoda od mogućih pitanja i suočavanja s novinarima. S druge strane Renato Ivanuš, glavni urednik 24sata istaknuo je kako možda uistinu imaju obaveza, ali da isto tako, svatko ima pravo izbora.

Hrvatsko novinarstvo je na samrtnoj postelji

ova

Dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta

U nastavku bilo je riječi o izboru glavnih urednika. Potpredsjednica HND-a istaknula je kako su oni više lojalni samo vlasnicima, a ne publici. Prema njenim riječima, glavni urednici se mijenjaju preko noći i upravo zbog toga se ne žele zamjeriti vlasnicima. Posljedica toga, kako kaže, je što su današnji glavni urednici uglavnom neiskusni ljudi. S druge strane, Alemka Lisinski istaknula je kako glavni urednik mora brinuti o svojim čitateljima, a uređivačku politiku kreirati zajedno s novinarima. Može se reći kako je moderator u određenim trenucima, svojim populističko-provokativnim pitanjima odveo tribinu u krivom smjeru, pa je povremeno došlo i do nešto žustrijih rasprava od kojih puna velika dvorana Novinarskog doma i nije imala što za čuti. Profesorica Fakulteta političkih znanosti, Gordana Vilović, kao i gđa Lukić je istaknula kako je Zakon o medijima dobar, ali ga je uistinu trebalo provesti. Prema njezinom mišljenju, situacija u Hrvatskoj puno je lošija nego u Europi, te kako kaže, naše novinarstvo je na samrtnoj postelji.


Najveći pritisak vršio je Ivić Pašalić

Najiskusniji među sudionicima tribine, Krešimir Fijačko i Branko Tuđen istaknuli su kako je i u prijašnjim vremenima znalo biti teško, radilo se pod pritiscima, a najviše u vrijeme rata, kada je na vlasti bio HDZ. Prema Fijačkovim riječima, u to vrijeme najveći pritisak vršio je Ivić Pašalić koji je redovito tražio da se neke stvari ne objavljuju. Kako je istaknuo, najmanje pritiska je bilo nakon 2001. odnosno u vrijeme vladavine koalicijske Vlade, a pogreške koje su oni tada radili, bile su plod njihovih krivih procjena.

Zajedničko fotografiranje sudionika tribine

Žustra rasprava, mlaki zaključci 

S vremenom je tribina otišla u potpuno krivom smjeru, pa se tako i raspravljalo o tome tko je zapravo vlasnik novog dnevnog lista 21. Stoljeće, da bi se tek na samom kraju u zaključnim riječima sudionika vratili na početnu temu, a to su glavni urednici. Nakon gotovo dva sata rasprave dojam je kako potpredsjednica HND-a, Slavica Lukić nije u potpunosti svima približila svoju ideju o tome kako novinari moraju birati glavnog urednika, a ne vlasnici. Činjenica je kako se većina sudionika na kraju složila i sa zaključnim riječima profesorice Vilović, a to je da vlasnici imenuju glavnog urednika, ali da se treba ostaviti mogućnost da se čuje i mišljenje novinara. Može se reći kako su se sinoć vodile žustre rasprave, ali nažalost bez ikakvih rezultata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: